Madeira 1999

Madeira är en ögrupp i Atlanten, kring 400 kilometer norr om Kanarieöarna. Den tillhör Portugal, men är politiskt självstyrande. Ögruppen består av huvudön Madeira, den mindre ön Porto Santo samt två grupper av obebodda öar, Ilhas Desertas och Ilhas Selvagens. Huvudstaden är Funchal. Madeira betyder trätimmer på portugisiska. Namnet är en översättning från det tidigare italienska namnet Isola di Legname.. Ön är 797 km² stor och har omkring 267 000 invånare.Till regionen Madeira hör även:

Porto Santo, en större ö 43 kilometer i nordostlig riktning.

Ilhas Desertas, 25 km sydost, några små, bergiga, mycket långsmala och obeboeliga öar, med de två högsta höjderna 478 m över havet och 384 m över havet.

Selvagensöarna (Ilhas Selvagens), en skärgård i position 30°04′N, 15°56′W bestående av 3 större öar och många småöar och skär.

Från vattentillgångar i bergen har man ända sen 1461 och fram till 1966 byggt ut ett system av bevattningskanaler (levadas) till lägre belägna jordbrukområden. Längs kanalerna går smala, stigar som används vid underhåll av kanalsystemet, som på sina ställen går på smala hyllor utefter branta klippväggar. Dessa stigar har blivit populära vandringsleder för turister. Stigarna saknar ofta staket och det har flera gånger inträffat att turister dödsstörtat nedför någon brant. Kanalsystemet används också för elproduktion med kraftverk i bl.a. Calheta, Nogueira, Agua da Serra och Seixal.