Gråhäger

Gråhägern är en långbent vadarfågel, infödd i det tempererade Europa och Asien och även delar av Afrika . Den är bosatt i stora delar av sitt utbredningsområde, men vissa populationer från de nordligare delarna vandrar söderut på hösten. En fågel av våtmarksområden, den kan ses runt sjöar, floder, dammar, kärr och vid havskusten. Den livnär sig mest på vattenlevande varelser som den fångar efter att ha stått stilla bredvid eller i vattnet eller förföljt sitt byte genom det grunda vattnet.
Stående upp till 1 meter långa, vuxna väger från 1 till 2 kg . De har ett vitt huvud och hals med en bred svart rand som sträcker sig från ögat till den svarta krönet. Kroppen och vingarna är gråa ovan och undersidan är gråvita, med något svart på flankerna. Den långa, skarpt spetsiga näbben är rosagul och benen bruna.
Fåglarna häckar kolonialt på våren i ”heronries”, vanligtvis bygger de sina bon högt i träd. En koppling av vanligtvis tre till fem blågröna ägg läggs. Båda fåglarna ruvar på äggen i cirka 25 dagar, och sedan matar båda kycklingarna, som flyger när de är 7-8 veckor gamla. Många unga överlever inte sin första vinter, men om de gör det kan de räkna med att leva i cirka 5 år.Gråhägern har en långsam flygning, med sin långa hals indragen (S-formad). Detta är karakteristiskt för hägrar ,och skiljer dem från storkar , tranor och skedstorkar , som sträcker ut sina halsar. Den flyger med långsamma vingslag och glider ibland korta sträckor. Ibland svävar den och cirklar till avsevärda höjder, men inte lika ofta som storken. På våren, och ibland på hösten, kan fåglar sväva högt och jaga varandra, göra flygmanövrar eller svepa ner mot marken. Fåglarna sitter ofta i träd, men tillbringar mycket tid på marken, går omkring eller står stilla under långa perioder med upprätt ställning, ofta på ett ben.