Kungsfiskare (Belted kingsfisher)

Den bältade kungsfiskaren är en tjock, medelstor fågel som mäter mellan 28–35 cm (11–14 tum) i längd med ett vingspann på mellan 48–58 cm. Denna kungsfiskare kan väga från 113 till 178 g Den vuxna honan är i genomsnitt något större än den vuxna hanen.
Arten har ett stort huvud med en lurvig krön . Dess långa, tunga näbb är svart med en grå bas. Dessa egenskaper är vanliga hos många kungsfiskare. Denna kungsfiskare visar att honan mer färgglad än hanen. Båda könen har ett skifferblått huvud, stor vit krage, ett stort blått band på bröstet och vit undersida. Ryggen och vingarna är skifferblå med svarta fjäderspetsar med små vita prickar. Honan har ett rödbrunt band över den övre magen som sträcker sig ner längs flankerna.Den bältade kungsfiskaren ses ofta sittande framträdande på träd, stolpar eller andra lämpliga vaktpunkter nära vattnet innan han kastar sig in med huvudet först efter sitt fiskbyte. De äter också amfibier, små kräftdjur , insekter, små däggdjur och reptiler.
När kungsfiskaren flyger runt sin livsmiljö avger den ofta ett karakteristiskt skramlande rop.
Häckningen sker i en horisontell tunnel gjord i en flodbank eller sandbank och grävd ut av båda föräldrarna. Honan lägger fem till åtta ägg och båda delar på uppgiften att ruva på äggen och mata ungarna. Under häckningssäsongen kan hanar också uppvisa en stark grad av territorialitet i omedelbar närhet av sitt bo, och jagar bort både släktingar och rovdjur.Kungsfiskarens bo är en lång tunnel som ofta sluttar uppför.